Koçluk ve Danışmanlık Nedir?

Danışmanlık ile koçluk, birbirinden farklı görünen iki kavram olmasına karşın, verilen hizmet bakımından iç içe geçmiş mesleklerdir. Benzer ve farklı niteliklere sahip bu iki kavramı bir arada yürüterek, öğrencilerin hedeflerini gerçekleştirmeleri için çıktıkları yolda hem eğitim danışmanı hem de eğitim koçu kimliği ile uzun yıllardır öğrencilerimin sınav hazırlık süreçlerinde yanlarında yer almaktayım. Peki, koçluk ve danışmanlık arasındaki farklar nelerdir? Danışmanlık, bir konu üzerinde uzman olmayı gerektiren bir alandır. Danışmanın, danışanını en doğru şekilde yönlendirmesi birinci hedef olarak görülmektedir. Danışmanlar, süreç içerisinde danışanlarını çeşitli yönlendirmeler ile hedeflerine ulaşma konusunda desteklemektedir. Koçluk ile danışmanlık arasındaki fark ise tam olarak bu noktada ortaya çıkmaktadır. Koçluk hizmeti için herhangi bir uzmanlık gerekmemektedir. Bunun sebebi ise kişilerin kendi seçimlerinin ve tercihlerinin ön planda tutulmasıdır. Koç genel anlamda; kendisine başvuran öğrencilerin istekleri ve hedefleri doğrultusunda, öğrencilerinin potansiyelini ortaya çıkarmak ve hedefine ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla, öğrencinin kendisi ile ilgili farkındalık yaratma, gelişimini sağlama, maddi ve manevi anlamda destekleyici tutumlar ile problem yaşadığı konularda kişiye özgü çözüm yolları üreterek hedefe ulaşma sürecinde bire bir çalışmalarla öğrencilerini hedeflerine ulaşma konusunda yardımcı olan profesyonel kişilerdir. Eğitim koçluğu, eğitim ve öğretim kapsamında koç ile öğrenci arasındaki paylaşımcı ve destekleyici bir güç birliğidir. Eğitim koçları, öğrenci-koç ilişkisinde; öğrencinin kendini tanımasına, ilgi alanları ve potansiyelinin yüksek olduğu alanları tespit ederek kendisine en uygun hedefi belirlemesine, bununla bağlantılı olarak öğrenme becerileri kazanmasına ve bunları en doğru ve etkili biçimde kullanmasına, hedef farkındalığı oluşturarak sorumluluk duygusunu pekiştirmesine ve süreç içerisindeki problemlere yönelik hızlı ve etkili çözümler üreterek öğrencinin mental gelişimini sağlayarak hedefine ulaşmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Eğitim koçları, öğrencilerin süreç içerisinde yaşadıkları stres ve kafa karışıklığının doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan "İsteklerim neler?", "Hedefimi gerçekleştirebilir miyim?", "Hedefim benim için doğru bir seçenek mi?", "Kendimi nerede görmek istiyorum?" gibi soruların cevaplarını bulma konusunda da öğretici ve destekleyici bir şekilde onlara yol gösterici olarak her zaman öğrencilerinin yanlarında yer almayı kendilerine görev edinmiş kişilerdir.


Bu doğrultuda koç:


  • Öğrencisini kendi gündelik yaşantısının bir parçası haline getirir.
  • Öğrencisinin kişisel farkındalığını yaratarak veya artırarak, ilgi ve alakasının toplandığı, potansiyelinin yüksek olduğu alanları belirleyerek öğrencinin kendisine en uygun mesleği seçmesi konusunda bir yol arkadaşı olarak her zaman yanında olur.
  • Öğrencisinin hedefini belirlemesinden başlayarak hedefe yönelik bir rota çizmesini sağlar.
  • Öğrencinin hangi öğrenme biçimi/biçimleri ile daha iyi çalışabildiğini belirleyerek farklı tekniklerle öğrencinin hem okul hem de hayat boyu öğrenme başarısını artırmaya yardımcı olur.
  • Öğrencinin zaman yönetimi becerilerini artırmasına yardımcı olarak öğrenme ve çözüm sürecini en iyi şekilde yürütmesini sağlar.
  • Öğrencisinin süreç içerisindeki strese bağlı olarak yaşayabileceği olası sosyal problemlere karşı aile fertleri, okul arkadaşları ve öğretmenleri ile olan ilişkilerini dengeli bir şekilde yürütmesine yardımcı olur.
  • Öğrencisinin özgüven ve özsaygısını geliştirmesine yardımcı olur.
  • Öğrencisinin motivasyonunu her daim yüksek tutarak hedefini gerçekleştirmesine destek olur.